Tips kring gemensamt bostadslån

När du ska flytta ihop och köpa bostad tillsammans med din kärlek är det viktigt att ha koll på vissa saker som bolån. Det första du och din partner behöver är ett lånelöfte. För att få ett lånelöfte och sen ett bolån är ekonomin den i särklass viktigaste biten.

Att flytta ihop är ett stort steg och att till det addera ett bostadsköp är ett enormt kliv att ta. Därför är det bra att redan innan ha koll på vad som gäller kring allt från bolån till sambolagen. Första steget till den gemensamma bostaden är att få ett lånelöfte. Hos Danske Bank bolånelöfte kan du skicka in en ansökan. Danske bank är ett bra val utifrån att du kan samla din ekonomi där och få förmånliga erbjudanden i deras förmånsprogram. När lånelöftet är klart kan ni börja gå på visningar.

Viktigt att veta

Businesswoman,Doing,Some,Paperwork,At,Her,Desk,Using,A,CalculatorAtt få ett lånelöfte betyder inte att du har fått ett bolån. Ett lånelöfte är en bedömning av ekonomin, att du tillsammans med din partner har förutsättningarna för att kunna få köpa en bostad. Inkomst är den viktigaste delen för att få ett lånelöfte och sen bolån. Sedan kommer det vägas in om det finns betalningsanmärkningar eller andra lån. Det är bra att veta att om det finns ett gemensamt bolån är båda två ansvariga för hela lånet och inte bara halva vilket innebär att om din partner inte betalar kan banken tvinga dig att betala. När du köper en bostad tillsammans med din partner blir bostaden samboegendom och vill ni inte dela lika på bostaden vid en separation måste ni skriva ett samboavtal.

Kontantinsats och avtal

Det är viktigt att skriva ett skuldebrev om du och din partner går in med olika mycket pengar i bostaden. Skuldebrevet är en säkerhet för den som betalt mer pengar att få tillbaka samma summa. För att ett skuldebrev ska vara giltigt behövs ett samboavtal eller ett äktenskapsförord.