Så lyckas du hylla livet på en begravning

Att mista och ta farväl av någon du älskar är svårt. För att lyfta fokus från det sorgliga är det en bra idé att begravningen blir en hyllning till livet. För att lyckas är det bra att vara tydlig med vilken typ av inriktning begravningen kommer att ha.

Det är aldrig roligt när någon dör och det kan vara en svår tid efter att personen gått vidare, speciellt om det är en ung person. Det är extra svårt om det är ens stora kärlek som gått bort. Men genom att hylla den bortgångnes liv och fokusera på det kan sorgen bli lättare att bära. Det finns en begravningsbyrå i Lund som arbetar på ett transparent och flexibelt sätt. För dem handlar en begravning om att hylla ett liv som har varit.

Fira personens tid på jorden

Bärare en bär en kista i en bilEn begravning är ett sätt att säga farväl och minnas den bortgångne samtidigt som det är ett bra tillfälle att fira att du fått ha denna person i ditt liv. Det ena utesluter inte det andra. För att hylla livet och personen som gått bort kan det vara en bra idé att göra begravningen till ett lite festligare tillfälle. Om den bortgångne personen hade ett stort intresse för dans kanske en tillställning med musik och möjligheten till dans är ett perfekt sätt att ta farväl på.

Var tydlig med begravningens inriktning

För att lyckas anordna en begravning där hyllningen till livet är större än sorgen krävs planering och att du verkligen utgår ifrån personen som ska hyllas. Hela tillställningen ska andas den person som lämnat jordelivet. Sedan är det bra om alla som kommer på begravningen är medvetna om inriktningen och vad det kommer att vara för typ av begravning. Det kommer underlätta om alla är på samma plan. Sorgen kan bli lättare att bära om det är en hyllning till livet istället för att allt fokus ligger på att din älskade är borta för alltid. Under corona-pandemin gäller det att vara mer kreativ på grund av begränsningarna.

Tips för att lyckas en begravning där livet firas:

  • Satsa på feststämning istället för det sorgliga och dystra.
  • Begravningsdeltagarna är med på inriktningen.
  • Utgå den bortgångnes personlighet och intressen.
  • Fokusera på tiden ni fick tillsammans.