Rätt smyckad för rätt dans

De senaste åren har intresset för dans av olika slag växt lavinartat både i Sverige och i utlandet. På Dansens Hus och Moderna Dansteatern i Stockholm är det ofta fullsatt, och hallar av olika slag fylls av glada amatörer som ägnar sig åt olika typer av dans.

De danser som är populärast är både gamla och nya. På kontinenten är olika typer av danser till techno och electro, som jumpstyle, shuffle och techtonick mycket populära, framför allt efter att ha setts i en video med den franska electrostjärnan Yelle. Dansernas popularitet har gjort att försäljningen av piercingsmycken i självlysande plast har ökat explosionsartat i bl.a. Frankrike. Även köerna till de frisörer som klipper hockeyfrillor har växt sig långa.

I Sverige har än så länge de futuristiska danserna en ganska blygsam publik, även om många har sett internetfenomenet ”stampa med Leerot” på Youtube. Vi svenskar tycks ha en särskild fascination för 50-talet, och i något mindre utsträckning för 20-, 30- och 40-talet. Allt fler upptäcker rockabillykulturen, och förutom bilarna, kläderna och musiken tas gamla pardanser till heders igen. Populärast är nog lindy hop, som dansades på Nalen i Stockholm på 40-talet, men då kallades jitterbug. Det är en ganska akrobatisk dans, som dansas i tidstypiska kläder.
I Herräng utanför Norrtälje hålls varje sommar ett internationellt dansläger som fokuserar på danser som lindy hop, stepp och balboa. Lägret har de senaste åren lockat fler och fler internationella besökare, och nu är utlänningarna i majoritet. Lägret startades redan 1982, och när det pågår finns det inte en enda turig skjort över i butikerna i Norrtälje kommun.