Musik i sorgen, så hjälper den dig

Musik i sorgen, så hjälper den dig

Musik har stort inflytande på oss människor, och det är nog de flesta ganska införstådda med. Påverkan från musiken kan givetvis se olika ut från person till person men det råder ingen tvekan om att musik har inverkan på våra känslor. Musik har med andra ord stor potential för att användas som verktyg vid sorgearbete.

Låten kändes i hjärtat.” Det är inte ovanligt att människor yttrar den här meningen i samband med att musik spelas – och det finns faktiskt forskning som tyder på att det stämmer. Musik väcker inte bara känslor inom oss, den utlöser även flera biologiska reaktioner i din kropp som, om du hittar rätt musik, kan hjälpa dig att bearbeta sorg av olika slag.

Så kan musik hjälpa dig i sorgeprocessen

Har du förlorat någon du älskar? Det kan handla om en vänskap som brutits, en kärleksrelation som avslutats eller att någon i din närhet gått bort. Smärtan vid sorg kan kännas olidlig, och som att den aldrig kommer ta slut. Att använda musik som verktyg vid sorgearbete kan dock hjälpa dig att förlika dig med förlusten och gå vidare.

Vikten av musik på begravning: Genom att spela låtar på begravningen som uppfyller den avlidnes önskan eller på något sätt speglar personens liv kan du som anhörig få hjälp i sorgen. Det kan få dig att känna att du uppfyller den avlidnes önskan, samtidigt som låtvalet kan ge dig styrka och tröst under begravningsceremonin.

Musik som ”uppåttjack”:
Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att ljudimpulser från musik sätter igång vissa skeenden i hjärnan som i sin tur sätter igång skeenden i kroppen. Rätt musik kan helt enkelt stimulera goda krafter och på så vis förbättra den allmänna hälsan!

Hitta musik som lugnar istället för att trigga:
För att utnyttjande den lugnande kraften av musik är det viktigt att hitta låtar som fungerar avstressande för just dig. Att gråta och släppa ut sorgen är viktigt, men att bara lyssna på sorgliga och därmed triggande låtar kommer inte hjälpa dig att gå vidare i det långa loppet. Hitta låtar som ger dig positiva vibbar, som gör dig motiverad, som får dig att må bra helt enkelt. Med rätt musik i hörlurarna kan du få kraft till att orka genomgå den påfrestande rehabiliteringen efter en förlust.