Därför är musik viktig på begravning

Musik får oss att minnas, förstärker känslor och kan både bidra till att vi lugnas och hittar svar på livets tyngre frågor. Mycket av det vi spelar på begravningar känns igen på andra begravningar också: det finns ett tydligt mönster kring vad vi väljer för musik. Här hittar vi trygghet och igenkänning: kanske känns det svåra inte lika svårt just då. 

Fjällmans begravningsbyrå i Göteborg arbetar aktivt med att ge sina klienter en skräddarsydd begravning för deras bortgångna. Här lägger man tyngden på det personliga bemötandet eftersom man vet att all bearbetning är olika för alla: det är unika människor som går bort som efterlämnar sig ett spektra av människor, känslor och minnen.

Vilken musik föredrar vi på begravningen?

Det finns många vanliga psalmer som man brukar föredra vid begravningar. I olika delar av landet kan tendenserna skilja sig åt något, och i en del sammanhang väljer man hellre att spela modernare stycken och låtar som man förknippar närmre med personen som dog. Här kan du läsa om vad man föredrar på Gotland och hur det eventuellt skiljer sig från Ystad. Här kan du hitta en lista över de vanligaste låtarna som spelas enligt en undersökning.

Det är upp till de anhöriga att avgöra vad för musik eller vilka psalmer som ska sjungas, men många menar att det kan vara skönt med just ceremonidelen som kan tas fram av begravningsbyrån och kyrkan. Många väljer att låta kyrkodelen vara traditionell och låter gravölen vara lite mer personlig med en spellista från Spotify som man vet att den bortgångna hade uppskattat. Det kan vara bra att veta att musiken ändå kan vara känslig för olika personer i sällskapet, och något som känns självklart för den ena känns inte alls bra för den andra. Se därför till att visa alla anhöriga respekt, sorgen ska vara delad men den är också individuell.