Bra saker att tänka på när du blir sambo

Bra saker att tänka på när du blir sambo

Att bli sambo och dela hushåll med den du älskar mest är underbart. Men för att slippa onödiga bråk och diskussioner finns det en del saker som är bra att prata om innan. Det är tråkigt men väldigt viktigt.

Är det dags att flytta ihop och bli sambo? Det är fantastiskt roligt att flytta ihop med kärleken och bygga upp ett hem tillsammans. Men det är nu när allt är bra i förhållandet och innan ni flyttar ihop som du ska prata med din partner om vissa saker även om det just nu känns som du kommer vilja spendera hela livet med denna person.

Bra saker att prata om:

  • Ekonomi
  • Bostad
  • Barn
  • Framtidsplaner

Köpa bostad tillsammans

Ska ni köpa en bostad tillsammans är bolån från Nordax ett bra alternativ. Nordax är tillmötesgående och försöker i största möjliga mån anpassa och skräddarsy lånet efter varje situation. Om du köper en bostad tillsammans med din partner är det en stor fördel att redan i början skriva avtal. Speciellt om det är så att ni betalat olika mycket i den nya bostaden och vill ha tillbaks era respektive pengar vid en separation. Då bör ni skriva ett skuldebrev mellan er. Ett samboavtal är även på sin plats om det finns saker som du eller din partner inte vill ska ingå vid en eventuell separation. Allt detta är väldigt tråkiga saker men ack så nödvändiga för att slippa strul och bråk om det skulle visa sig att ni inte kommer vilja spendera resten av livet tillsammans. Det är en bra idé att ta hjälp av en jurist för att allt ska vara giltigt och korrekt utfört.

Gemensam eller separat ekonomi

En del par föredrar gemensam ekonomi medan andra hellre har separerad ekonomi. Vad som passar dig och din partner bäst måste ni prata om tillsammans. Det finns både fördelar och nackdelar med båda. Ekonomi är inte sällan en stor källa till konflikter i ett förhållande. Därför är det väldigt bra att på förhand ha kommit överens om hur ekonomin ska se ut. Våga prata om pengar för att undvika bråk och få förhållandet att hålla. Ta hjälp av bankernas olika digitala lösningar för att förenkla vardagen. Även om ekonomin är separerad så är det bra att hela tiden ha en dialog kring pengar.