Alla hjärtans dag, historia, vin och dans

Alla hjärtans dag, historia, vin och dans

Inför alla hjärtans dag vill du kanske planera något alldeles extra för din partner. Men har ni varit ihop ett par år kan det vara svårt att komma på roliga aktiviteter inför dagen. Men oroa dig inte – här kommer några tips inför alla hjärtans dag!


Alla hjärtans dags historia

Alla hjärtans dag var ursprungligen en medeltida högtid. På engelska heter det ”Valentine’s day” och namnet Valentine kommer från ett romerskt helgon. Förr i tiden använde man ofta naturen för att förstå sin omvärld, och självklart formade det deras högtider. Den 14 februari som vi firar alla hjärtans dag på var det känt att fåglarna bildade par på, det var i alla fall vad man trodde under medeltiden. Huruvida detta stämmer eller inte lämnas osagt, men det låter rimligt. Men med det sagt kommer här det första tipset – en utflykt! Om just dagens ursprung och mycket, mycket mer, kan du lära dig vid ett besök hos nordiska museet som har en utställning om just alla hjärtans dag.

 

Vin för alla hjärtans dag

Vin och romantik. Deras samband beskrivs återkommande i skönlitteraturen och i poesin. Så här beskrivs de två i boken Art of Love: ”It warms the blood, adds luster to the eyes, and wine and love have ever been allies.” För visst ligger det något i det. Det sägs även att vin har afrodiasiaka effekter. Letar du efter gott vin till dagen kan du besöka vinbutiken.nu för att hitta de vinerna som passar bäst till alla hjärtans dag.

Sensuell dans

Att dansa är ett sätt att komma närmare din partner. Att gemensamt röra er till musiken är något som har visat sig växa attraktionen mellan två partners. Framförallt dans från Sydamerika har en speciell påverkan på ett förhållande. Det är något med Sydamerikansk dans och sättet man rör sig på som attraherar människor över hela världen att testa på Salsa. Till Sverige fick dansen sitt genombrott under 90-talet som ett resultat av den stora latino-våg som svepte över den svenska popmusiken. Visste du förresten att du förbrukar 500 kalorier per 10 minuter dans? Det är något som kanske behövs efter allt vin du har druckit.